Nya Google Analytics 4.0 är här!

02 november

Den 14 oktober 2020 släpptes en helt ny version av Google Analytics, som dom valt att kalla Google Analytics 4.0 (GA4)

Under en längre tid har Google testat att köra sin “App +Webb” betaversion och detta är nu resultatet. Som vanligt är den gratis och när man skapar en ny egendom blir den automatiskt den nya GA4.

Vad händer nu då med alla er som har den gamla versionen? Lugn det är ingen brådska, Google har inte satt något slutdatum för den gamla versionen men det kommer dock inte bli några fler uppdateringar. Ni kommer att kunna använda den precis som vanligt och Google rekommenderar faktiskt att man kör båda under inlärningsfasen.

Jag kommer nu guida er igenom några av de grymma uppdateringarna som jag hittat och då har jag bara börjat skrap lite på ytan.

Översikt i realtid

Hur snygg är inte den nya översikten?!
Bara kartan får mig att vilja fortsätta gräva.

Vyer!

Det finns inga.
Ja du läste rätt, endast en vy per egendom!

Google har tidigare varit väldigt tydliga med att för bästa analys skall det finna tre vyer (Raw, Master och Test) MEN hur gör vi nu med alla inställningar, filter och mål tänker jag.

Jodå det kan man fortsätta att lägga till men på en vy. Ganska skönt för de flesta har inte tre vyer ändå.

Auto-taggning

En stor nyhet är att Google numera kan auto-tagga sånt som man var tvungen att lösa själv i Google Tag Manager. De kallar det Enhanced measurement och när du aktiverar det kan du spåra:

  • Sidvisningar (så klart)
  • Utgående länkar
  • Scroll
  • Sök på egna sajten
  • Videointeraktioner
  • Filnedladdningar

Menyn

Här finns det massor att grotta ner sig i! Strukturen på menyn är mycket renare och lättförståelig. Det som sticker ut är Intäktsgenerering (monetisation) kanske inte så svårt att räkna ut att det handlar om pengar och här lagras datan om e-handel, köp i app eller annonser om man har det.

Nytt är även Lagring (Retention), här finns bara en rapport som Google kallar “Översikt över kundlojalitet. Ja det är precis så, din förmåga att bibehålla användare per nya och återkommande användare, kohorter och livstidsvärde. En mycket viktig insikt, skall bli kul att följa denna del av GA4.

DebugView är också en ny funktion, tidigare har man fått felsöka via realtids rapporten eller andra tredjeparts plugins. Nu finns det inbyggt i verktyget, detta skall bli mycket intressant att testa.

Framtiden

Jag fortsätter att grotta ner mig i detta grymma verktyg och väntar med spänning på utvecklingen av GA4.

Vill ni också veta mer eller få tillgång till GA4?
Hör av er, jag hjälper er gärna!

Jennie Backlund
Digital Analytiker

Tel 031 780 29 03
jennie.backlund@mkmedia.se

Bläddra mellan inlägg

Kontakt

Gamla Almedalsvägen 3,
412 63 Göteborg

Epost: info@mkmedia.se
Tel: 031-83 42 40

Copyright © Mkmedia Produktion