SSL-kryptering viktigare för Google 2017

19 december

Den 1/1 2017  kommer webbläsaren Google Chrome i version 56. Den stora förändringen blir att många sidor som saknar SSL-certifikat kommer att markeras som ”osäkra” för besökaren. Hur kommer detta att påverka din webb och vad är viktigast att tänka på? Vi går igenom allt du behöver veta om https och SSL. 

Vad är SSL?

SSL, förkortning för Secure Sockets Layer,  är en teknik som används för att hjälpa servern att kryptera kommunikation på det annars offentliga nätet. SSL är en branschstandard och används av miljontals sidor världen över för att skydda deras kommunikation och med kunder online.

Varför är SSL viktigt?

Som ett steg i att göra webben säkrare har Google gjort ändringar i sina algoritmer, till fördel för sidor som är utrustade med ett SSL-certifikat. Sen 2014 finns SSL med i algoritmen som rankar sidorna på Google. Under 2015 och 2016 fick SSL ett högre värde i algoritmen. Under 2017 kommer nästa stora steg genom Google Chrome version 56.

– SSL ett krav för webbshoppar

För att kunna sälja produkter via en webshop krävs i de flesta fall ett SSL-certifikat. Framförallt krävs det för att få hantera era kunders användaruppgifter. Certifikatet ser till att  mail, lösenord, användarnamn och andra känsliga uppgifter skickas krypterat istället för i klartext. På senare tid har också betallösningar så som Klarna och Payex börjat kräva att man måste skicka information via deras lösningar krypterat. Utan SSL-certifikat  så fungerar inte betallösningarna.

– SSL kommer visas i webbläsare

Googles webbläsare Chrome kommer att  börja varna användare när en sida inte är krypterad. Varningen kommer att visa sig  genom olika symboler i adressfältet. Även företaget Mozilla, som ligger bakom webbläsaren Firefox, diskuterar liknande lösningar. Allt för en säkrare webb.

– SSL gör WordPress säkrare

Vad innebär SSL för din wordpressinstallation? SSL-certifikatet kommer att kryptera era inloggningsuppgifter när ni loggar in på sidan, vilket gör dem mycket svåra att få tag i genom olika typer av intrångsförsök. Hanterar ni inloggningar för era kunder, i form av  medlemssidor eller har ni ett intranät för era anställda, kommer ett SSL-certifikat, säkert och effektivt, även kryptera den här informationen.

Är SSL-certifikat en fördel för sökmotoroptimering?

Under Januari 2017 kommer Google att ta nästa steg i att göra webben säkrare. I samband med att version 56 av webbläsaren Google Chrome lanseras kommer inloggningssidor samt sidor som hanterar kortuppgifter som saknar SSL att markeras som osäkra. Google har också uttryckt att deras målsättning är att de i framtiden kommer markera alla sidor som saknar SSL-certifikat som osäkra.

SSL-certifikat är dock inte en kritisk faktor för att nå goda sökresultat. Inte ännu. Men om du har ambitionen att komma högst i Googles sökresultat så är det en fördel. Och, inte minst, så kommer det bli allt viktigare den närmsta tiden.

Har min sida SSL-certifikat?

Om du är osäker på om din sida har ett SSL-certifikat, kan du öppna din webbläsare och titta på webbplatsens adress. Om dina sidor börjar med https:// och har ett grönt hänglås betyder det att en krypterad anslutning finns. Börjar adressen däremot med http:// betyder det att kommunikationen med servern skickas okrypterat.

Behöver du hjälp att installera SSL-certifikat på företagets webb, eller vill du veta hur det fungerar? Kontakta oss så berättar vi mer eller hjälper dig att installera det på er webb. 

Hör av er på 031-834240 eller till ssl@mkmedia.se

Bläddra mellan inlägg

Kontakt

Gamla Almedalsvägen 3,
412 63 Göteborg

Epost: info@mkmedia.se
Tel: 031-83 42 40

Copyright © Mkmedia Produktion